Birželio
22 d.

30 geriausių restoranų Lietuvoje - net trys iš jų Palangoje


30 geriausių restoranų Lietuvoje – trys iš jų Palangoje. Susipažinkite su jais.

Nr. 13 – restoranas „Palanga“

Birutės al. 60, Palanga

Facebook

www.palangahotel.lt

Taigi oficialu, tai yra geriausias iš geriausių restoranų Palangoje. Restoranas „Palanga“ pastaruoju metu ypatingas tuo, kad čia sukasi du vyr. šefai, kurių komandinis darbas leidžia į klientų norus žvelgti dar lanksčiau, taip pat rasti daugiau laiko eksperimentams, norint juos nustebinti.

ŠEFAI

šeimininkauja du vyr. šefai – Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas. Abu anksčiau dirbo Kauno restorane „Monte Pacis“, kuris du metus iš eilės, kaip ir restoranas „Palanga“, patenka į geriausių šalies restoranų trisdešimtuką. Tiesa, Kaune Ernestas vadovavo virtuvei, o Raimundas buvo jo dešinioji ranka.

principas, kai du šefai virtuvėje yra vyriausi tokio dydžio restorane, kuris dirba septynias dienas per savaitę nuo ryto iki vidurnakčio ištisus metus, yra nors ir neįprastas, tačiau suprantamas. Juolab, R. Dambrauskas simpatizuoja naujausioms gastronominėms tendencijoms, o E. Viršilas yra klasikinės virtuvės šalininkas.

sukaupta patirtis ir žinios iš darbo kitur ir svetur (pavyzdžiui, Gordono Ramsay virtuvėje Londone) padeda Raimundui tvarkytis, kai virtuvėje, ypač vasaros metu, tempas išauga iki maksimumo.

tarpu E. Viršilas, kai nebūna virtuvėje, atlieka daugiau vadybinio darbo ir eina į salę, bendrauja su svečiais, pasakoja jiems apie patiekalus, dažnai priima ir kokį spec. užsakymą – šio viešbučio filosofija yra tokia, kad klientas ir jo norai visada svarbiausi.

tiek salėje, tiek virtuvėje mėgsta pajuokauti, leidžia ir komandai šiek tiek pašėlioti. Jo manymu, geros nuotaikos palaikymas užtikrina gardžius rezultatus.

tarpu Raimundas visą laiką sukasi virtuvėje ir vadovauja virėjų komandai. Jis pirmesnis (2016 m. rudenį) iš Kauno persikėlė į Palangą ir čia padarė savo tvarką: „Išmečiau indus ir pakeičiau meniu“, – šypsodamasis pasakoja R. Dambrauskas.

Ir nors abu šefai veikia ir išnaudoja savo patirtį skirtingomis kryptimis, patiekalų kūrimas čia vyksta išvien, kai savo žodį turi abu virtuvės meistrai.

VALGIARAŠTIS

čia atvyksta norėdami pabėgti nuo rutinos, subalansuoti savo kūną ir protą, pasisveikatinti ir pasilepinti gamtos turtais. Taigi ir meniu čia yra atitinkamas.

kurdamas patiekalus nesivadovauja vienos pasaulio virtuvės skoniais. Jis mėgsta eksperimentuoti, tačiau tai darydamas niekada nepamiršta lietuviškos gamtos. Taip meniu atsirado tunas eglės šakose, patiekalai su aliejumi iš spyglių, kurį spaudžia čia pat virtuvėje...

patiekaluose savo vietą randa ir kankorėžiai ar kerpės, ir kobija iš Japonijos ar juodoji menkė iš Šiaurės jūros. Apjungus vietinės gamtos lobius su gurmaniškais produktais iš svetur gimsta restorano „Palanga“ meniu.

Dambrauskas taip pat mėgsta jungti ir gerai žinomas pasaulio virtuves. Pavyzdžiui, prancūzų su Pietryčių Azijos. Tačiau, kaip teigia šefai, čia atvykstantys klientai būna prisiragavę gurmaniškų patiekalų, tad jais jų dažniausiai nebenustebinsi. O štai eksperimentai su vietiniais, atrodytų, įprastais, tačiau tarpusavyje kūrybiškai sukombinuotais produktais gali netgi labai nustebinti.

dėl to Ernestas savo namuose Karklėje turi didžiulį šiltnamį, kuriame augina daržoves ir įvairias prieskonines žoleles restorano reikmėms. Taip pat planuoja sukurti vertikalų šiltnamį pievoje šalia restorano.

leis dar daugiau eksperimentuoti. Ir nors šiame restorane yra suformuotas gana plataus pasirinkimo a la carte, čia visada yra pasiūlymų ne iš meniu ir dažniausiai jie galioja tik tą dieną. Pavyzdžiui, „atplaukia“ 30 kg otas ir tądien yra kuriami patiekalai su otu. Be to, terasoje yra anglimis kurenamas grilis ir krosnis, tad esant norui, tą visiškai šviežią otą jie gali pagal individualų svečio užsakymą tiesiog pakepti.

Kai kurie klientai sako, kad nori būti nustebinti ir pasitiki virtuvės meistrų pasiūlymais be išankstinių pasakojimų. Tokiais atvejais ant stalo atkeliauja 2-3 patiekalai. Tai galima būtų vadinti degustacine vakariene be išankstinių užsakymų.

KLIENTAI

Šis restoranas, kaip ir viešbutis, turi daugybę nuolatinių klientų, kurie čia atvyksta susibalansuoti ir pailsėti jau daugybę metų. Kai kurie jų restorane užsisako tai, ką valgė prieš 15 metų ir virtuvė jiems tai pagamina. Kaip jau buvo minėta anksčiau, kliento norai čia yra svarbiausi. Tarp nepajudinamos klasikos, kurią nuolatiniai klientai yra pamėgę ir metai iš metų užsisako yra sicilietiška žuvienė, didkepsnis su pipiriniu padažu, tiramisu.

PUSRYČIAI

Pusryčiai šiame restorane yra gaminami viešbučio gyventojams, tačiau gausiu švedišku stalu gali mėgautis ir žmonės atėję iš kitur. Toks malonumas jiems kainuos 25 Eur. Į šią kainą įeina ne tik eilė patiekalų iš bendro stalo (nuo Benedikto kiaušinio, blynelių iki kraujinių dešrų ir šviežiai vietoje keptų kruasanų), bet ir kava, arbata, šviežiai spaustos sultys ir netgi putojančio vyno taurė.

VYNO KORTA

Šį sezoną startavo nauja vyno korta, kurioje – 6 pilstomo vyno rūšys ir kelios šampano. Vyno korta padengia Senojo pasaulio regionus, yra ir Naujojo pasaulio, taip pat desertinių vynų ir labai prabangių šampano rūšių.

ĮDOMU

Ernesto Viršilo šefo karjera prasidėjo būtent šiame restorane prieš 15 metų ir pirmąkart truko 4 metus. Ir nors jis per tą laiką, kol nedirbo Palangoje, pasisėmė daugiau patirties svetur, didelė dalis darbuotojų liko tie patys, kaip ir jo karjeros pradžioje. Kolektyvas čia išties puikiai susidirbęs, todėl atėjus į restoraną „Palanga“ galima tikėtis aukščiausio lygio aptaranavimo.

Nr. 19 – restoranas „Onorė“

M. Valančiaus g. 1, Palanga

Facebook

Labai džiugu, kad ne vienas ir netgi ne du restoranai Palangoje paneigia mitus, kad ten nėra aukšto lygio maitinimo įstaigų. Paraleliai kai kuriems poisliautojams atgrasiai Basanavičiaus gatvei, palei kanalą vingiuoja promenada. Čia eina pasivaikščioti visai kitokia publika nei žymiausia Palangos gatve. Būtent viename iš šios promenados vingių prieš dvejus metus „Amberton Green“ viešbutyje duris atvėrė restoranas „Onorė“. Jis dar kartą sėkmingai paneigė pasaulyje jau seniai paneigtą mitą, kad viešbutyje įsikūręs restoranas nebūtinai turi būti brangus, nuobodus ir uždaras.

IDĖJA

Sena Ingrydos svajonė suktis savo restorane išsipildė. Moteris daugybę metų dirbo viešbučių versle. Ji netgi buvo vienos stambios viešbučių valdymo įmonės bendrasavininke. Tačiau gimus dukrai moteris išdrįso imtis nuosavo verslo ir nusprendė įgyvendinti seniai puoselėtą svajonę, kuri išsirutuliojo į „Onorė“ Palangoje!

PRADŽIA

Restorano šeimininkai, sutuoktiniai Ingryda ir Ignas, yra vilniečiai. Tačiau dėl svajonės jiedu paliko sostinę (Ingrydos vyras, beje, dėl to paliko logistikos verslą) ir persikraustė į Palangą, kur gavo gerą galimybę viešbučio patalpose atidaryti restoraną. Pirmuosius pamatus po kojomis jiems sudėjo Vilniuje kaimynystėje tuo metu gyvenęs žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. Jis juos drąsino, davė daug svarbių patarimų, tiesiogiai prisidėjo prie meniu kūrimo, paleidimo ir konsultavo iki šios vasaros.

ŠEFAS

Bernardas yra bene jauniausias projekto „30 geriaussių restoranų“ šefas šių metų reitinge, tačiau jau pakankamai patyręs ir itin imlus. Virtuvėje jis pradėjo dirbti būdamas 16 m., ragavo su kulinarija susijusių darbų Ispanijoje ir ten susižavėjo šefo profesija, o dirbdamas Vilniuje pilnai įniko į šią sferą. Netrukus iškeliavo stažuotis į Didžiąją Britaniją, kol galiausiai grįžo į gimtąją Palangą. Pernai Bernardas užėmė antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate ir tik per plauką atsiliko nuo laimėtojo. Sunku patikėti, kad šiuo metu Bernardui tik 25 m. Beje, dažnai jis pats lankytojams atneša patiekalą arba ateina į salę pabendrauti su klientais. Taip pat visuomet ten sukasi ir šeimininkai Ingryda bei Ignas.

VALGIARAŠTIS

D. Praspaliauskas padėjo Bernardui sukurti restorano meniu, dabar jaunasis šefas juos kūria pats. Meniu čia keičiasi keturis kartus per metus išvien su metų laikais.

VAKARIENĖ

restorano valgiaraštis ypatingai džiugina žuvies mėgėjus, vegetarus ir netgi veganus. Šios vasaros meniu yra labai daug daržovių, uogų, kruopų, taip pat žuvies ir jūros gėrybių. Žinoma, mėsos mėgėjai čia irgi turi kelis solidžius pasirinkimus. Sausai nuo 1 iki 2 mėnesių brandinamos jautienos didkepsnis yra vienas jų.

čia nerasite daug prabangių ingredientų. Priešingai, iš paprastų produktų „Onorė“ kuriami nepaprasti patiekalai, kurių Palangoje turbūt niekur kitur ir nerasite. Šios vasaros meniu akcentai sudėlioti renkantis tokius ingredientus kaip grybai, uogos, riešutai. Tai viena iš nedaugelio Palangos maitinimo įstaigų, kur meniu pagrindas yra sveikas ir subalansuotas maistas.

darbo dienomis, o savaitgaliais visuomet atsiranda specialūs šefo pasiūlymai, kurių nerasite meniu, o apie juos jums papasakos draugiškas ir netgi, galima sakyti, „savas“ restorano personalas. Dažniausiai tai yra nuo mikrosezono gėrybių pasiūlos priklausantys patiekalai.

viską gamina vietoje – nuo čia pat kepamos duonos, iki padažų ir sultinių. Papildomų ingredientų naudoja labai nedaug: druska, pipirai, prieskoninės šviežios žolelės ir geras kokybiškas aliejus.

Beje, vaikams šis restoranas – irgi labai draugiškas (netgi yra žaidimų erdvė) ir turi atskirą meniu. Jį įvertino ir atrinko šeimininkų dukra. Vaikiškame meniu išbandyti ir patikimi variantai: kepta vištytė su daržovėmis ir bulvytėmis, fiocchi su rikota ir kriaušėmis ir t.t.

PUSRYČIAI

Kadangi restoranas yra pirmame viešbučio aukšte čia visuomet yra pateikiami gausūs švediško stalo principu sustyguoti pusryčiai. Beje, pusryčiauti čia gali ne tik „Amberton Green“ gyventojai. Lankytojams iš gatvės šis malonumas įskaitant kavą/arbatą, sultys ir saldėsius kainuos 10 Eur.

VYNO KORTA

Čia įnoringi vakarieniautojai ras visko: nuo klasikinių variantų iki Naujojo pasaulio patikrintų vyno rūšių. Beje, „Onorė“ vasaros metu siūlo bent tris rūšis pilstomo šampano. Taip pat restorane yra kiek didesnis nei įprasta viskių pasirinkimas (nuo Švedijos ir Taivanio iki įprastų škotiško viskio variantų).

Beje, gurmanus nuo rugsėjo iki balandžio mėnesių „Onorė“ kiekvieną savaitgalį lepina šviežiomis midijomis, kurios pagal paruošimo būdą kaskart yra priderinamos prie meniu esančių vynų.

INTERJERAS

Anksčiau šioje vietoje buvo poilsio namai „Mėguva“. Tačiau ruošiant „Amberton Green“ viešbučio projektą, viskas buvo nugriauta ir perstatyta iš naujo. Šiuo metu pastatas skaičiuoja 3 metus.

PAVADINIMAS

kol Ingryda ir Ignas gyveno Vilniuje, mėgo lankytis Savičiaus gatvėje esančiame „Balzac“ restorane. Jiems buvo smalsu, kodėl šeimininkai restorano nepavadino rašytojo vardu, o pasirinko jo pavardę. Tuomet kurdami savo restoraną, jiedu prisiminė šį faktą ir įdėmiau pasidomėjo Onorė vardo reikšme. Pasirodo, jis reiškia „tas, kuris visada geras“. Ši idėja jiems labai tiko. Be to, restorano logotipe naudojamas apostrofas (vardas rašomas originalia prancūzų kalba), kuris atrodo kaip daigelis, o šviežumas, daug žalumos ir atsigręžimas į gamtą kuriant „Onorė“ patiekalus yra itin svarbūs šio restorano vardikliai.

Nr. 29 – restoranas „Pušų Paunksnėje“

S. Dariaus ir S. Girėno g. 25, Palanga

Facebook

pusupaunksneje.lt

Turbūt nustebs tie, kurie nė karto nėra buvę „Pušų Paunksnėje“, bet yra girdėję apie Sabonių viešbutį ir restoraną Palangoje – pati Ingrida Sabonienė jau šeštus metus (išauginusi vaikus) aktyviai sukasi restorano virtuvėje ir kartu su komanda kuria patiekalus.

Moters preciškumas, pedancija, reiklumas detalėms, ilgametė patirtis ragaujant pasaulio skonius ir gilinantis į skirtingų virtuvių subtilybes šiais metais padėjo restoranui „Pušų Paunksnėje“ užtarnauti vieno geriausių šalies restoranų vardą.

ISTORIJA

1995 metų rugpjūtį, prieš persikeliant gyventi į JAV, Ingridai ir Arvydui pasiūlė apžiūrėti Palangoje ruošiamą statyti projektą. Apžiūrėjus vietą ir pamačius dvi nuostabaus grožio pušis, klausimų nekilo, pora suprato, kad tai bus jų namai, kurie išaugo į „Pušų paunksnėje“ visiems, norintiems privatumo, ramybės ir kokybiško maisto.

Kol ši vieta statėsi ir kūrėsi, moteris skraidė į Palangą iš bet kur, kur tuo metu gyveno, bandydama nepraleisti nei vienos detalės. O dabar, vaikams išaugus, jau šeštus metus ji daugiausiai laiko praleidžia būtent „Pušų paunksnėje“.

ŠEFĖS

Ingrida save maisto gamyboje atrado būdama 18 metų. Tai įvyko tada, kai ji su Arvydu išvyko gyventi į Ispaniją. Kol šeima gyveno JAV, Ingrida kartkartėmis rasdavo laiko tobulėjimui gastronomijos srityje lankydama įvairiausius kursus. Keliaudama ji iki šiol stengiasi kuo daugiau paragauti, kad suprastų skirtingus skonių derinius ir galėtų mintyse, o vėliau ir lėkštėje, kurti pati.

Kartu su I. Saboniene virtuvėje sukasi dvi šefės – Antanina ir Laimutė. Patiekalus jos kuria drauge su visa komanda, tačiau pedantiškas Ingridos charakteris įpareigoja ją prisiliesti kone prie kiekvienos iš virtuvės išeinančios lėkštės.

VAKARIENĖ

Apie naujus patiekalus Ingrida pradeda galvoti, kai aprimsta vasaros sezonas ir kai po kelionių užplūsta daugiau įkvėpimo. Pagrindinis patiekalo credo – gražu, suprantama ir skanu. Siekdami kokybės viską gamina vietoje: nuo majonezo, padažų iki pačių kepamos duonos, bagečių ir netgi grissini lazdelių.

ŽUVIS

Didesnė dalis gyvenimo praleista Viduržemio jūros regione neliko be pėdsako. Ingridai labiausiai patinka gilintis į žuvies ir jūros gėrybių patiekalus. Taigi restorano meniu svečiai ras bent 10 išieškotų žuvies pasiūlymų, o kiekvieną vasarą prie jų prisijungia bent po kelias naujas žuvis. Šiemet į meniu įtraukiamos dvi: sidabrinis kuprys ir jūros velnias.

SRIUBOS

Kita svarbi meniu dalis – sriubos. Ingrida pati negali ištverti nei dienos be sriubos. Taigi sriubų pasirinkimas čia irgi neįprastai platus. Nuo kreminės omarų sriubos iki Arvydo mėgstamiausios – užkeptos svogūnų sriubos.

NEPAJUDINAMA KLASIKA

Šeimininkė tvirtai įsitikinusi, kad blyneliai yra neatskiriama šio restorano meniu dalis. Kiekvienas jų turi savo atsiradimo istoriją. Su varške – Žygimanto mėgstamiausi, su kumpiu ir sūriu – Tautvydo, su maskarponės kremu – Aušrinės, Domanto – su cukraus pudra. Taip pat prie nepajudinamos restorano klasikos reiktų priskirti Arvydo mėgstamiausią patiekalą – Kijevo kotletą, kurio garnyras yra, kaip Ingrida juokais sako, patentuotas būtent Arvydo vardu.

HITAI

Tarp klientų labiausiai pamėgtų patiekalų yra dorados karpačio su keptu česnaku, tuno tartaras su migdolų-česnakų padažu, kepta antis ir pieninis paršiukas kepamas ilgai ir mažoje temperatūroje. Žinoma, kalbant apie šio restorano hitus būtina paminėti ir čia ruošiamas paelijas.

PUSRYČIAI

Ingrida viešbučių restoranus pirmiausia įvertina pusryčių metu. Jei pusryčiai stebina, vadinasi verta apsilankyti ir vakarienės. „Pušų Paunksnėje“ siūlomas platus pusryčių meniu: nuo sveikuoliškų kokteilių iki skirtingų rūšių blynelių, įvairiai pagamintų kiaušinių bei dar šiltų kruasanų.

GĖRIMŲ KORTA

Prie gausaus meniu yra priderintas ir gana gausus gėrimų meniu, kuriame susigaudyti padeda someljė Tomas Urbonas.

INTERJERAS

Restorano interjeras yra autentiškas. Čia galima pamatyti daugybę meno kūrinių. Visi darbai yra lietuvių menininkų, kuriuos Ingrida pati atrinko ir surado jiems vietą restorane. Žinomas grafikas Egidijus Rudinskas sukūrė „Pušų paunksnėje“ paveikslą, kuriame pavaizduota jau pradžioje minėta pušis. Beje, visi baldai restorane – irgi kurti ir gaminti lietuvių rankomis. Interjere vyrauja žemės spalvos, daug natūralios šviesos, baltos orchidėjos ir unikalios žvakidės.

ĮDOMU

Nors Ingrida Sabonienė daug laiko praleidžia virtuvėje, tačiau ją galima sutikti ir bibliotekoje, kurioje sukaupta didžiulė knygų kolekcija. Biblioteka yra atvira viešbučio ir restorano „Pušų Paunksnėje“ svečiams.

Kita įdomi detalė – restorano pavadinimas. Jį sugalvojo Ingridos mama, o pradžią pavadinimui davė ne tik žinoma Balio Sruogos drama „Milžino Paunksmė“ ir jau minėtoji pušis, nuo kurios prasidėjo šios vietos ir Sabonių bendra istorija, bet ir kitas „milžinas“, jau daug metų esantis šalia Ingridos...

MAMOS DŽIAUGSMAS

Jau lygiai metai, kaip prie „Pušų paunksnėje“ komandos prisijungė mokslus pabaigęs ir į Lietuvą sugrįžęs vyriausias Sabonių sūnus Žygimantas.

Geriausių Lietuvos restoranų rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei žurnalu „Geras skonis“.

 

Geriausių Lietuvos restoranų rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei žurnalu „Geras skonis“.

 

Plačiau apie 30 geriausių restoranų Lietuvoje - 30geriausiurestoranu.lt

Facebook: 30 geriausių restoranų